Skladování kapra
Vykuchaného případně již naporcovaného kapra, kterého si zakoupíte anebo zpracujete sami doma, můteže při dodržování určitých pravidel skladovat i několik dní. Sladkovodní ryby vydrží čerstvé při teplotě 0 °C až 4 °C zhruba čtyři dny.
Rozhodně není vhodné kvůli skladování v řádu dní kapří maso zmrazovat, protože neodborným zmražením dochází k zhoršení jeho kvality.
Vlit teploty na procesy v kapřím mase
Pokud není dodržované teplotní rozmezí vhodné pro skladování chlazeného kapřího masa (0 až 4 °C), dochází k jeho znehodnocování. Při vyšších teplotách dochází k množení mikroorganismů a následnému kažení.
Nevhodné jsou i teploty nižší, při kterých dochází k pomalému zmrazování kapří svaloviny doprovázené tvorbou krystalů ledu v buňkách kapřího masa, které následně narušují strukturu svalových buněk. Po rozmrazení pak z kapřího masa vytéká buněčná šťáva a maso ztrácí svoji původní konzistenci. Z tohoto důvodu není vhodné kapří maso doma neodborně zmrazovat.
Skladování mražených výrobků z kapra
Mražené výrobky z Třeboňského kapra musí být skladovány při teplotě –18 °C a nižší. Při částečném rozmražení vlivem vyšší teploty dochází k zhoršování kvality výrobku. Mražené výrobky je možné skladovat několik měsíců, vakuované mražené výrobky mají delší dobu trvanlivosti.
Rozmrazování kapřího masa
Pro rozmrazování před kuchyňskou úpravou je třeba zvolit šetrné postupy, jako je rozmrazování v chladničce či ponořením do studené vody. Rozhodně není vhodné rozmrazování za pokojové teploty anebo v teplé vodě.
Článek Skladování kapra vytvořen na základě zkušeností se zpracováváním ryb ve zpracovnách společnosti FISH MARKET a.s. a znalostí a doporučení kuchařského kouzelníka Petra Stupky.