Usmrcení a očištění kapra
Před usmrcením kapra je vhodné si připravit plech, nebo jinou nádobu, do které bude moci odtéci krev při vykrvení. Kapra je možné přitlačit k podložce pomocí utěrky, případně kapra do utěrky obalit.
Video s návodem na usmrcení kapra
Zabití a vykrvení kapra
Nejprve kapra omráčíme úderem tupým předmětem nad oči. Omráčeného kapra pak zářezem za hlavou usmrtíte, čímž dojde k jeho vykrvení. Těsně za hlavou u břišní dutiny se nachází srdce kapra, tudíž dojde během několika minut k dokonalému vykrvení.
Po vykrvení kapra přesuňte na podložku a otřete, aby vám na podložce při očišťování a následném dalším zpracování neklouzal, podložte ho složenou papírovou utěrkou.
Článek Usmrcení a očištění kapra vytvořen na základě zkušeností se zpracováváním ryb ve zpracovnách společnosti FISH MARKET a.s. a znalostí a doporučení kuchařského kouzelníka Petra Stupky.